Geavanceerde zoekopdrachten

Het tabblad Zoeken kent zeer krachtige zoekmogelijkheden om de juiste kandidaat te vinden. Wanneer de juiste zoekmogelijkheden ingezet worden kan vrij eenvoudig de juiste persoon voor een vacature gevonden worden. Hieronder een overzicht van de zoekmogelijkheden. 

Synoniemen

Wanneer er een zoekopdracht wordt uitgevoerd, wordt er altijd gekeken of er synoniemen voor de zoektermen bekend zijn. Deze synoniemen worden automatisch meegenomen in de zoekopdracht. Het is mogelijk om bepaalde synoniemen uit te schakelen nadat de zoekresultaten getoond worden. 

synoniemen.png

Wanneer er gezocht wordt op receptioniste zijn er 10 synoniemen beschikbaar. Deze synoniemen kunnen naar wens in- of uitgeschakeld worden. 

Zoektermen

Wanneer een zoekterm speciale karakters bevat, zoals (#$%.+/’), zal dit worden opgevat als een gecombineerd woord (zie hieronder) en wordt het speciale teken word genegeerd. Er zijn een aantal voorbeelden waarbij dit niet zal gebeuren.

  • Apostrofs in een woord: O’Reilly, O’Reilly’s
  • Acroniemen zoals: U.S.A., I.B.M.
  • Bekende bedrijfsnamen met een & of @: AT&T, Excite@Home, @home
  • E-mailadressen of weblinks: Tinus@connexys.com , www.connexys.eu
  • Bekende technische termen: C++, C#, SQL*Plus. 

Zoektermen zijn niet hoofdlettergevoelig, bijvoorbeeld:  ‘JAVA’, “Java” en “java” zijn exact hetzelfde. 

Phrases/gecombineerde woorden

Gecombineerde woorden ingesloten door aanhalingstekens worden gebruikt om een vakterm of beroepbenaming te specificeren. Wildcards en andere symbolen worden genegeerd binnen de aanhalingstekens. 

Service_search.png

In voorbeeld wordt gezocht naar service personeel in de stad ’s-Hertogenbosch. Omdat de naam van de stad bijzondere tekens bevat, wordt hier gebruik gemaakt van aanhalingsteken. De zoekterm Service wordt toegevoerd om de zoekopdracht nog specifieker te maken. De zoekresultaten zullen alleen bestaat uit kandidaten met service ervaring in ’s-Hertogenbosch. Deze optie is ook nuttig wanneer de zoekterm bijzondere tekens bevat, zoals de stad in dit voorbeeld. 

Aangrenzende woorden/Proximity search

Door het gebruik van ‘[  ]-tekens’ wordt er gezocht naar de woorden tussen de leestekens onafhankelijk van waar deze staan. Hierdoor is deze zoekopdracht flexibeler dan ‘Gecombineerde woorden’ of ‘Wildcards’. 

Proximity_search.png

In het voorbeeld hierboven wordt er gezocht naar een [receptioniste telefoniste]. Het zoekresultaat toont een kandidaat waarbij de zoektermen precies omgedraaid zijn. 

Prioriteitsbepaling zoektermen

Het is mogelijk om bepaalde zoektermen zwaarder te laten wegen in het zoekresultaat. Je dient hier dan prioriteit aan mee te geven. Prioriteiten kunnen ook gebruikt worden in complexere zoekopdrachten zoals aanhalingstekens en aangrenzende woorden.

Prioriteitsbepaling_zoektermen.png

Het voorbeeld toont een eenvoudige toepassing van de prioriteitsstelling. .Net heeft een hoger gewicht gekregen dan Gewasbeschermers. 

Numeriek en datumradius

Numerieke of datumcondities kunnen worden ingevoerd met ‘<’, ‘>’, ‘=’ of ‘..’. Datum zoektermen moeten voldoen aan het volgende formaat: yyyy-mm-dd. Numerieke en datum velden worden altijd toegekend aan een specifiek veld.

Numeriek_en_datumradius.png

Hierboven wordt gezocht naar een receptioniste met minimaal 10 en maximaal 15 jaar werkervaring. 

Locatiebepaling

Er kan worden gezocht op Address(+straal) door de stad of dorp te op te geven als zoekterm (stadsnaam, dorpsnaam, postcode of navigatie coördinaten) gevolgd door de straal waarbinnen gezocht mag worden. Als de straal niet wordt ingevoerd zullen alleen exacte resultaten worden getoond voor de opgegeven locatie. 

Er wordt gezocht naar een recruiter in de regio Rotterdam. Kandidaten mogen maximaal 25 kilometer uit het centrum wonen. 

Favoriete woorden en vaktermen

Favoriete woorden kunnen eenvoudig worden aangegeven met een %. Favorieten woorden beperken het zoekresultaat niet maar veranderen alleen de score. In voorbeeld 10 wordt er gezocht naar een manager die teamgericht werkt. Alle managers in de applicatie worden getoond en de managers waarbij ‘team’ staat vermeld in het CV of dossier verschijnen hoger in de zoekresultaten.  

favoriete_woorden_en_vaktermen.png

Uitgesloten woorden

Het is mogelijk om bepaalde zoektermen uit te sluiten, kandidaten waarbij deze zoekterm voorkomen, worden uitgesloten van het zoekresultaat. Je gebruikt dan het – (minus symbool). Uitgesloten woorden worden in het rood getoond. 

Uitgesloten_woorden.png

Hierboven wordt gezocht naar een manager, maar wordt de locatie Amsterdam uitgesloten.

Boolean Search

Zoektermen kunnen worden gecombineerd met de OR conditie door de zoektermen in te sluiten in haakjes (). Dit is nuttig wanneer er gezocht wordt naar capaciteiten die veel op elkaar lijken of gerelateerd zijn. Door de zoektermen in te sluiten wordt er gezocht naar beide termen maar hoeft de kandidaat niet te voldoen aan beide termen.

Boolean_Search.png 

In het voorbeeld wordt gezocht naar ontwikkelaars in de regio Rotterdam die C of C++ kunnen programmeren. Het zoekresultaat zal kandidaten tonen die C of C++ programmeren.  Eén of beide capaciteiten moet in het dossier staan om de kandidaat te vinden.

Normaal wordt er gezocht met AND, waarbij de kandidaat beide capaciteiten moet hebben om in het resultaat getoond te worden. Bij het zoeken met OR hoeft dit dus niet. Kandidaten gevonden met een OR zoekopdracht die beide capaciteiten hebben scoren hoger en staan hoger in het resultaatoverzicht. 

Speciale velden

Het is mogelijk om op een specifiek veld in de applicatie te zoeken. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden die hiervoor zijn. 

Kandidaat / volledige naam (zoals in bijvoorbeeld het recent bekeken item)

Fullname:

Kandidaat / Titel

title:

Kandidaat / Land

country:

Kandidaat / Geboorteplaats

PlaceOfBirth:

Kandidaat / E-mail prive

EmailAddress:

Kandidaat / Burgerlijke status

MaritalStatus:

Kandidaat / Nationaliteit

Nationality:

Kandidaat / Geslacht

Gender:

Kandidaat / High potential

HighPotential:

Kandidaat / Memo

memo:

 Inschrijving / Aantal inschrijvingen

NumberOfApplications:

Inschrijving / Status

Status:

Inschrijving / Memo

ApplicationMemo:

Inschrijving / Motivatie

Motivation:

Inschrijving / publicatie

Publication:

Kandidaat / Kenmerken / Opleiding / Opleidingsniveau

degree:

Kandidaat / Kenmerken / Opleiding / Opleidingsrichting

DegreeDirection:

Kandidaat / Kenmerken / Opleiding / Opleidingsinstelling

InstituteName:

Kandidaat / Kenmerken / Opleiding / Afstudeerperiode

GraduationPeriod:

Kandidaat / Kenmerken / Werkervaring / Functie

Experience:

Kandidaat / Kenmerken / Werkervaring / Equivalent aan

Experience:

Kandidaat / Kenmerken / Werkervaring / Organisatie

EmployerName

Kandidaat / Kenmerken / Werkervaring / Functieniveau

FunctionLevel:

Kandidaat / Kenmerken / Werkervaring / Branche

Industry:

Kandidaat / Kenmerken / geschikt voor Functie

suitableFunctions:

Kandidaat / Kenmerken / Capaciteiten

Expertise:

Kandidaat / Kenmerken / Kennisgebieden

skill:

Kandidaat / Talentpools en Inschrijvingen / Talentpools (alleen publieke)

talentpool:

Kandidaat / Kenmerken / Gewenste branche

Industry:

Kandidaat / Kenmerken / Gewenste functieniveau

Functionlevel

Kandidaat / inschrijving / vacature / functieniveau

Functionlevel

Opmerkingen